Är semestrarna regeringens ansvar?

Stig-Björn Ljunggren skriver angående ”upproret mot Freivalds”: ”I uppropet mot Freivalds skriver uppropsmakarna: ”Vår regering måste följa med i den utvecklingen och bevisa att den klarar av att ta hand om svenskar som bor och semestrar utomlands. ” Mer sossar än vad sossarna själva är alltså. Regeringen ska ”ta hand om” folk som sticker utomlands – vare sig det är på semester eller för att permantent bo utanför konungarikets gränser – folkhemmet ska ge dig garantier om ett gott liv. Inte undra på om initiativmakarna är anonyma.”

Så då gick jag in på den där sparkafreivalds-listan och kollade vad de skrev. Och ser man på: ett namn jag kände igen hade nyligen skrivit under listan: ”Oskar Öholm, Örebro”. Men inte kan det väl vara den Oskar Öholm? Inte kan väl den moderata riksdagskandidaten ha skrivit på ett upprop som kräver större statliga insatser, som kräver att semestrande svenskar ska få mer stöd av regeringen?

Den Oskar Öholm jag först trodde att det var som skrivit under är alltså ungmoderat och son till Siewert Öholm (kristdemokrat som hetsar mot homosexuella ) och en av moderaternas framtidsnamn. Men enligt moderaterna bor han i Askersund och enligt Eniro bor han i Stockholm. Så ”Oskar Öholm, Örebro” är nog någon annan… (enligt Eniro ska det inte finnas någon Oskar Öholm i Örebro över huvudtaget, men de kan ju ha fel).

Nu ska man nog inte helt och hållet lita på den där listan heller. Lite längre ner återfinns ”Homer Simpson, Springfield” och jag tror ärligt talat inte att han ställer upp på budskapet i uppropet…

När det gäller tsunamin och kritiken mot regeringen så nöjer jag mig med att klippa in vad jag skrev några dagar efter katastrofen förra året: ”Orkar egentligen inte kommentera jordbävningskatastrofen
Det är ofattbart många som drabbats i katastrofen och bara det gör det extra viktigt att hålla ett någorlunda dämpat tonläge, tycker jag. Men visst finns det mycket att säga om vår beredskap inför kriser (vi lärde nog inte tillräckligt av Estonia) och självklart finns nog mycket att säga om hur enskilda bemötts (men det blir alltid så – det går inte att vara förberedd på en så stor katastrof). Och: jo, jag tycker att det är pinsamt att statsministern skyller på enskilda tjänstemän – innan utredningen om vad som skett ens börjat.
Men ändå.
1. Är det inte typiskt att de största katastroferna alltid drabbar de som har minst, så att antalet döda blir större än det skulle blivit om, säg, Sveriges fastland drabbats?
2. Är det inte typiskt att man måste hitta en syndabock (regeringen, Laila Freivalds, varningssystem…) när en naturkatastrof inträffar? Kan man inte tänka sig att man sörjer utan att anklaga någon? I alla fall borde väl detta kunna gälla oss som sitter i säkerhet på hemmaplan.
3. Någon som funderat på varför Italien kan reagera snabbare än Sverige? Italien har nära 60 miljoner invånare, befinner sig i krig (i Irak och har viss militär beredskap…) och har återkommande jordbävningar och liknande. Något samband? Någon? Tror någon att Italien skulle ha kunnat hantera en situation med 200 000 landsmän som vill hem från Thailand?
4. Är det inte – egentligen – rätt imponerande att vi på två veckor lyckats få hem ALLA svenskar från sjukhus och liknande i Thailand och att alla som vill hem nu kommit hem?
5. Hur många visste innan detta att Sverige har cirka 30 000 medborgare i Thailand över jul och nyår? Hur många har insett att det är den största gruppen turister – oavsett storlek på land?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *